Menstruáció Zero Waste módra

FIGYELEM! TABU TÉMA KÖVETKEZIK!

Sokat szörfözök a közösségi média viharos tengerein. Amikor elkezdtem magam jobban bele ásni a zero waste életmód rejtelmeibe, újabb és újabb cikk jött velem szembe a témával kapcsolatban, “Ez is érdekelhet” címszó alatt. Volt szó a hulladékmentes háztartásról, -fürdőszobáról,  -tisztálkodásról és minden féle érdekes dologról, ami ehhez köthető.
Ahogy végigpáztáztam a cikekk alatti komment szekciót, két dologra kellett rádöbbennem.
Az első: a legsarkalatosabb pontja az emberek szerint ennek a tárgykörnek, a menstruáció. Az esetek nagy részében olyan hozzászólásokat olvastam, miszerint egy nő, a női mivolta következtében nem tud minimális környezet szennyezéssel létezni, hiszen minden hónap azon pár napjában, amikor menstruál szüksége van a megfelelő eldobható egészségügyi kellékekre. Ez eddik oké.
A második: aki hallomásból már tudja, hogy van többször használatos alternatívája ezeknek a termékeknek, vagy csak az adott cikk által értesült róluk, undorítónak, igénytelennek tartja őket. Hangsúlyoznám, nem a véleménnyel van itt probléma, hanem azzal, hogy a legtöbb hozzászóló negatívan, sokszor alpári és másokat degradáló módon nyilatkozik olyan dolgokról, amiknek nemhogy a használatáról nincs információjuk de még a működési mechanizmusukkal vagy a felépítésükkel sem igazán vannak tisztában, sőt, a létezésükről is, csak pár perce értesültek. Azon túl, hogy ezzel a megnyilvánulással saját magukat minősítik, befolyásolhatnak olyan személyeket, akik alap esetben nyitottak lennének új dolgokat kipróbálni, és megfosztják annak lehetőségétől, hogy esetlegesen egy számukra hasznos újdonságról értesüljenek.
Ezeket a kommenteket olvasván, arra gondoltam, ideje, hogy létre jöjjön ez a bejegyzésem.

A XXI. században élünk, ahol a legtöbben nyilvánosan élik az életüket, ha nem a médiában, akkor a világhálón, mégis a mai napig tabu témának számít a menstruáció.
Basszus. Ez hozzá tartozik a női szervezet egészséges működéséhez. Nem opcionális, ha vaginával áldott meg az élet, akkor nincs választásod.

Betét, tampon. Az ember lánya ezt a két eszközt ismeri és használja általánosságban. Én is így voltam vele pár évvel ezelőttig, amikor is, úgy alakult, hogy egy olyan országba sodródtam, ahol az átlag hőmérséglet nyáron, vagy 45°C árnyékban, a munkaköröm miatt, pedig nem volt lehetőségem óránként a mellékhelységet látogatni. Az sem mellékes, hogy alapból kellemetlen volt számomra a használatuk, mert hosszabb idő után, bőr irritációt okozott.
Ezen a ponton kezdett el motoszkálni a fejemben a kérés, hogy van-e valami alternatív módja, hogy túl éljem ezeket a bizonyos napokat?

Ekkor futottam bele, az általam korábban még nem ismert intimkehelybe.
Ez lényegében a tampon többször használható, tartós verziója. Egy kis tölcsér, vagy harang alakú szilikon eszközt kell elképzelni, ami a hüvelybe helyezve vákuumot képez, és magába gyűjti a menstruációs mellékterméket. Ürítése után, vízzel tisztítandó, majd újra használható. Sterilizálása forró vízzel, vagy az erre a célra kifejlesztett tablettával, kendővel megoldható.
Első olvasásra nem voltam elragadtatva a gondolattól, hogy egy ilyen kis tárgyat használjak kényes napjaimon, hiszen még a kép alapján sem igazán tudtam belőni, hogy mekkora lehet a mérete, valamint nem tudtam elképzelni, hogy ez az eszköz kényelmes lenne. Arról nem is beszélve, hogy a nyilvános mosdóban való higénikus használatáról meg aztán pláne gőzöm sem volt. Meg egyáltalán. Millió és egy kérdés merült fel bennem.
Jó szokásomhoz híven, fogtam magam, és az első ötven cikket átnyálaztam, amit a kereső feldobott. Lényegében mindenhol ugyan azt írták.
“Kényelmes.- Úszásra is alkalmas. – Elég 6-8 óránként üríteni. – Pár hónap, és visszahozza az árát.”
Ami meglepett, hogy a konkrét termékek alatt, a használók tábora is kifejezetten pozitívan nyilatkozott.
“Soha többet nem fogok tampont használni. – Az első felhelyezés nem volt egyszerű, de hamar ráéreztem. Rendkívül kényelmes. – El is felejtettem, hogy meg van.”
Hát, úgy gondoltam, hogy ennyi embert csak nem fizetnek le pozitív véleményért cserébe, bármennyire is idegenkedek a gondolattól, a puding próbája az evés. Maximum, ha nem jön be, buktam rajta pár ezer fotintot, amit úgy is elköltöttem volna valami tök felesleges cuccra, ami csak a szekrényben porosodott volna vagy ilyesmi…
Még aznap megrendeltem az első kelyhemet. Nagyon figyeltem rá, hogy csak tanusítvánnyal rendelkező eszközt válasszak, hiszen nem mindegy, hogy mi érintkezik a testünkkel, főleg ha belső használatra szánjuk.

Pár nap elteltével, meghozta a futár a kis csomagomat. Kibontottam, nézegettem, olvasgattam a leírást, de továbbra is voltak fenntartásaim. Az első gondolatom az volt, hogy “úristen, ez mekkora”. Baromi nagynak tűnt, egy tamponhoz képest.
Ez tartott egészen az első használatig. Azon szerencsés emberek közé tartozom, akiknek nem kellett túl sokat próbálkozni, rögtön sikerrel jártam ami a felhelyezést illeti.

Se szivárgás, se ázás, se kényelmetlen érzés, se viszketés, se szagok.
Amenyire tartottam a gondtolattol, hogy ezentúl ezzel a bigyóval vészeljem át a piros betűs napjaimat, annyira örültem, hogy végül rászántam magam a vásárlásra.
Kiszolgált jó pár évig, és nem is váltam volna meg tőle, ha időközben a szülés nem rendezi át az alvázamat, így kénytelen – kelletlen, rendelnem kellett egy másikat.
Mint utólag kiderült, sokminden befolyásolhatja, a sikeres használatot. Nem minden fazon és vastagság felel meg mindenkinek, érdemes utána nézni. Az már csak a szerencsének tudható be, hogy az első általam rendelt csoda pont megfelelő volt számomra. Az is lehet, ha véletlen mellényúlok, akkor hagyom az egészet, azzal a címszóval, hogy ezt nem nekem találták ki, holott csak körültekintően kellett volna választanom, és nem is tudom meg, hogy mekkora könnyebbséget hozott az életembe.

A másik kellemes csalódás, az első pár darab általam vásárolt mosható betéttel kapcsolatban ért. Na ez a fajta menstruációs eszköz az emberek nagy részénél kiveri a biztosítékot.
Aki nem látott, fogott a kezében ilyet, az rögtön egy tocssogó rongydarabra asszociál, amit ki kell főzni a tűzhelyen. Undorító, hogy valaki ebben aszódik egész nap. Hát még hogy a melegben, a táskájban cipelje. Mekkora visszalépés a fejlődésben. És a többi. Jesszus.. nem a kőkorban élünk.
A mosható betét, nedvszívó része több anyagból van összevarrva. Van egy mintás, speciális vízzáró réteg az alján, és egy szárazon tartó felület a tetején ami a bőrrel érintkezik. Szó sincs semmi féle tocsogásról, teljesen magában tart mindent, amit felszív. A speciális anyagnak köszönhetően nem szagos, mint eldobható társai. (Hozzá kell tegyem, hogy nincs kemikáliákkal átitatva, így nem kezd el erjedni sem.) Ezen felül megvan az a rendkívül jó tulajdonsága, hogy hideg vízben kiadja magából a felszívott folyadékot, áztatás, öblítés után az ember csak bedobja a mosógépbe, és jónapot. Mindezek mellett kifejezetten puha, és kellemes tapintású.Teljes valójában nem gyakran használom a nehéz napjaimon, általában csak kiegészítésnek, hogy meg legyen a megfelelő biztonság érzetem, de volt rá példa, hogy jó szolgálatott tett, legutóbb, amikor szembesültem vele, hogy szereznem kell egy másik kelyhet. Kapható mosható betétből minden féle, fajta verzió. Tisztasági, egészségügyi, vékonyabb, vastagabb, tagához való, számtalan variáció. Érdemes magyar készítők termékeit választani, bár vásároltam már kínait is, ellenben a kézműves termékek mindig megbízhatóak.
Ennek az eszköznek a továbbfejlesztett változata, ami még itthon nem túl elterjedt, de a visszajelzések alapján nemsokára nagy népszerűségre fog szert tenni, a menstruációs bugyi, amit még nem állt módomban kipróbálni, hiszen teljesen jó szolgálatot tesz a számomra eddig már bevált kombináció, de a cikkek, videók, amik a neten keringenek, csupa jót írnak róla. A későbbiekben, lehet én is beszerzek párat.

Ősszességében elmondhatom, hogy személy szerint nagyon jó tapasztalatim vannak, a többször használatos menstruációs eszközök terén. Bár ez sem teljesen szemét mentes megoldás (nyilván való, hogy a puszta létezésünk is hagy ökológiai lábnyomot így lehetetlen teljesen hulladék nélkül élni), még is, nem kell részleteznem, hogy mennyivel környezet-, és nem mellesleg pénztárca barátabb opció.

 

2020. február 11. Kedd

Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?